Изкуствен интелект за начинаещи

Дата: 11 Януари 2018г.

Какво означава изкуствен интелект? Какво е машинно обучение? Защо телефон, снабден с изчислителен блок, базиран на невронна мрежа, може да прави много повече и работи значително по-добре от останалите? Готови ли сме да научим повече за бъдещето, което е тук днес?
Какво е изкуствен интелект (AI)? Според филми и научно-фантастични книги, можем да си представим нещо мощно, със собствено съзнание, дигитално духче, което живее в голям суперкомпютър с огромна изчислителна мощ. В представата ни това нещо е почти всемогъщо в света на данните и помага на героите от историята да постигнат целите си. В някои аспекти реалността отговаря доста добре на фантазията. Това, което наричаме изкуствен интелект, предлага невероятни възможности, базирани на обработката на данни, и може да бъде изключително полезно във всичко, което правим, но нито той е със собствено съзнание, нито пък, любопитно, изисква суперкомпютър за работа.

 
Противно на очакваното, изкуственият интелект не е „интелект“ в смисъла, който ние разбираме тази дума – той не може да мисли креативно или да създава съзнателно, но може да разбира човешката реч, да си прави заключения, да извършва светкавични изчисления, да говори с хора и да извършва още много активности, които ние бихме възприели за проява на интелект, ако въпросната дейност е изпълнявана от човек. Не е учудващо, че повечето от нас лесно могат да се заблудят и да си представят AI като почти съзнателно същество. Междувременно много по-добър термин, отразяващ един от важните механизми, съставляващи днес изкуствения интелект, е машинното обучение.
Целта е софтуерът, който използва характеристиките на машинното обучение, да има способност, която обикновените програми нямат: може да се учи. Това означава, че вместо да се програмира решение за всеки проблем, с който софтуерът може да се „сблъска“, се създава код, който може да „измисли“ начин за справяне с нови предизвикателства, чрез осигурената база данни от събраната информация, и то напълно самостоятелно. Този метод на опериране се поддържа от технология, налична в процесорите Kirin 970, позволявайки на смартфона да работи по начин, който не е наличен за други устройства.
Използването на машинно обучение, базирано на невронни мрежи предлага огромно предимство, в сравнение с традиционния софтуер. Ако срещне проблем, който създателите му не са предвидили, той не би се справил. Освен това, всички решения, които традиционният софтуер съдържа, са толкова добри, колко и самите му създатели. Знаем добре, обаче, че няма две еднакви ситуации, и оптималното решение е индивидуално за всеки проблем.

При изкуствения интелект, който използва чип с невронна мрежа (NPU), вграден в процесора Kirin 970, софтуерът, контролиращ различни функции на телефона се развива, обучавайки се и подобрявайки се на база непрестанно събираните данни. Ако срещне нов и непознат проблем, ще разбере как да го разреши самостоятелно. А когато някоя задача може да бъде изпълнена по-ефективно, бързо и по-добре, AI ще намери възможно най-доброто решение, използвайки машинно обучение. Освен това, ако се променят задачите, които извършваме на телефона, моделите на поведението ни и условията, в които работим, решението на проблема също ще се промени - той ще се адаптира по-добре към новата ситуация.
Всичко това означава, че дори да няма всемогъщо дигитално духче, което живее в телефона ни, изкуственият интелект, базиран на машинно обучение, подкрепен от невронната мрежа (NPU) в чипа Kirin 970, може да изглежда, че го има. Телефонът учи нашето поведение, събира данни за работата на приложенията, контролира средата, в която работи и непрестанно се опитва да намери най-добрите възможни решения за всеки проблем. Подобни решения включват: по-дълго работеща батерия на Mate 10 Pro с Kirin 970 в сравнение с други подобни смартфони, висококачествени снимки, дори при трудни условия, по-бързо стартиране на приложения, а освен това не става по-бавен с времето.
За първи път, изкуственият интелект прави телефона не просто „умен“, а интелигентен.

Още новини

RSS виж всички

The Blueprint връчи две награди за Employer Branding Network в конкурса на b2bmedia

Андрю Морис – основателят на инвестиционната компания The Blueprint, беше част от журито на Първите годишни награди на b2b Media за постижения в областта на изграждането и утвърждаването имиджа и популярността на работодателска марка.

Трима от членовете на BNI сред призьорите в Първите годишни награди за Employer Branding

BNI България е сред основните партньори на Първите годишни награди на b2b Media за постижения в областта на изграждането и утвърждаването имиджа и популярността на работодателския бранд.

MULTIVAC на Anuga FoodTec 2018 в зала 9.1, щанд A020

Икономично производство на опаковки със заоблен контур дори и в малки партиди Волфертшвенден, Германия, 16 януари 2018 г. – Благодарение на употребата на иновативен инструмент за рязане по контура, вече е много икономично да се произвеждат опаковки със заоблен контур в малки партиди на термоформовъчна машина.

лидл българия отличена като най-добър работодател НА ГОДИНАТА

Компанията получи втора награда на годишните награди Employer Branding Awards на b2b Media

Кои са призьорите от първите Годишни награди за Employer Branding?

13 компании грабнаха отличията Първите годишни награди на b2b Media за постижения в областта на изграждането и утвърждаването имиджа и популярността на Работодателския бранд.

Publicis Consultants MSLGROUP

Publicis Consultants MSLGROUP

Адрес:
бул. България 118
Телефони:
+ 359 2 4340 710