ABB, Bosch и Cisco стартират сътрудничество в областта на отворения софтуер с цел унифициране на смарт технологиите за домакинството

Дата: 01 Април 2015г.

Международното смесено дружество mozaiq operations GmbH ще предлага софтуерна платформа за смарт технологии на базата на отворен протокол за всички домакински уреди, устройства и услуги, за да улесни употребата им от собствениците.

1 април 2015 г., Цюрих, Швейцария. ABB, Robert Bosch GmbH и Cisco Systems Inc. потвърдиха основаването на международно смесено дружество, наречено mozaiq operations GmbH. То ще се занимава с разработването и управлението на отворена софтуерна платформа за смарт технологии за домакинството. Платформата ще помогне за унифицирането на съществуващите днес самостоятелни решения за автоматизация на домакинствата и ще предложи оперативна съвместимост между устройствата.

Потребителите ще могат безпроблемно и интуитивно да приспособяват своите уреди и устройства независимо от марката, за да си осигурят безпрецедентно ниво на контрол, комфорт и значително подобряване на енергийната ефективност. В неочаквано горещ ден например щорите в дома ви могат да бъдат затворени с едно докосване на смартфона или чрез по-рано зададена инструкция. Предварително настроеният таймер на сушилната машина може да бъде отменен, а всички екранни устройства да бъдат изключени, за да накарате децата да излязат да играят навън.

„Това съвместно усилие за разработване на отворена софтуерна платформа за смарт домове се вписва идеално в стратегията на AББ за разширяване на нарастващите възможности на „Интернeт на нещата, услугите и хората“ както за потребителите, така и за компаниите“, каза Тарак Мета, ръководител на направление „Продукти ниско напрежение“ в AББ.

„AББ разполага с пълен набор от решения за жилищни и търговски сгради и е отдадена на това да стимулира иновациите в тази вълнуваща среда. Сътрудничества като mozaiq са гаранция, че потребителите разполагат с по-бърз достъп до възможно най-добрата технология.“

Софтуерната платформа mozaiq ще създаде възможности за редица нови услуги чрез улесняване на опростения, но защитен обмен на данни между различни видове устройства и техните потребители. Чрез създаването на бизнес екосистема АББ, Bosch и Cisco се стремят да улеснят сътрудничеството и да удовлетворят различните изисквания и възможности на заинтересованите лица в процеса на разработване на платформата.

Дирк Шлезингер от Cisco Internet Business Solutions Group ще бъде временно изпълняващият длъжността управител на mozaiq. Той ще работи във Франкфурт, Германия, до назначаването на постоянен ръководител.
Иновативен уеб сайт, който предоставя повече информация относно отворената софтуерна платформа и осигурява връзка за потребителите на смесеното дружество, е създаден на http://mozaiq-operations.com.

АББ (www.abb.com) е лидер в производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване, които дават възможност на битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти да подобрят ефективността си, намалявайки вредното влияние върху околната среда. Групата от компании АББ развива дейност в около 100 държави и разполага с приблизително 140 000 служители.

АББ (www.abb.bg) функционира в България чрез една компания с централен офис в София, както и офиси и клонове в пет локации. Производствените бази на АББ в страната се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, в Севлиево - за продукти високо напрежение, и в Раковски – за продукти ниско и средно напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна, както и Общ център по счетоводство и човешки ресурси в Раковски. АББ има над 1900 служители в България.


 

Още новини

RSS виж всички

Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането

Скъпи приятели, на 20.01.2018г. стартира курсът ни "Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането".

ИТ кариера с Open Academy

Кажете "Да" на кариера в ИТ сферата с новото издание на инициативата Open Academy 2018. Ако сте мотивирани и амбициозни, ако имате интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата, Open Academy е правилното решение.

Основи на Софтуерното Тестване

Обучението ще бъде в дневна и/или вечерна форма с обща продължителност от 12 часа. Основи на Софтуерното Тестване е насочен към всички, които желаят да работят и да се развиват в областта на Софтуерното Тестване.

Цялостен Java SE курс

Пакет от 3 курса - "Основи на програмирането", "Въведение в програмирането с Java" и "Java SE 8" на уникална цена от 749* лева вместо регулярните 1365 лева.

С++ за начинаещи

Стартира записване за курс в 2 части - "Основи на програмирането" и "Въведение в програмирането със C++" за начинаещи.