AVG представи общностния доклад за заплахи през второто тримесечие на 2012

Дата: 06 Август 2012г.

Социално инженерство

През изминалото тримесечие (Q2 2012) се наблюдава увеличаване на атаките свързани със социално инженерство, като обикновено потребители на мобилни устройства биват подлъгвани да изтеглят и да стартират малуер като root. Ефектът от това е превръщането на устройството в „зомби“ и даване на пълен контрол върху него на автора на злонамерения софтуер.

При малуерът за PC-та също се наблюдава ръст на социалното инженерство като това включва и множество имейл измами, насочени предимно към пазарите в Азия и САЩ, но също така и масови инжекции в SQL, използване на секс клипове с известни личности и фалшиви антивирусни програми за измамване на потребителите.

Атаките чрез социално инженерство са по-сложни в техния подход, защото успяват да подмамят дори потребители, които вече са пострадали преди, да станат отново техни жертви.

Мобилни устройства

При мобилните системи киберпрестъпниците продължават да се фокусират върху операционната система Android. Като се има предвид, че Android в момента държи 59% от пазара на мобилни ОС, според IDC, престъпниците ще продължават да увеличават доходите си чрез нея. Мобилните потребители биват измамвани чрез изтегляне на малуер, който е скрит в на пръв поглед легитимни приложения като Angry Birds Space. След това, инсталираният зловреден код позволява на хакерите да монетизират заразяването по начин по който желаят или пък да изтеглят допълнително злонамерени приложения и да свържат устройството в бот мрежа.

География на заплахите

Една забележима насока през последните три месеца е увеличеното количество малуер с произход от Китай. Имейл измамите и злонамерените Android приложения, които обикновено се качват на външни сървъри на трети страни. Целта на приложенията са обикновено Китай, а в някои случаи и някои съседни държави като Япония, Южна Корея, Тайван и САЩ

Можете да изтеглите целия доклад от тази страница.

The Executive Summary дава общ поглед върху извършения анализ и разкритията.(http://mediacenter.AVG.com/content/dam/mediacenter/threat-reports/AVG%20Technologies%20Q2%20Community%20Threat%20Report%20Executive%20Summary%20Final.pdf)

Тази инфографика обобщава най-важните моменти в изследването. (http://mediacenter.AVG.com/content/dam/mediacenter/threat-reports/THREATREPORTQ2_INFOGRAPHIC_FINAL.png)

За AVG Technologies

Мисията на AVG е да опрости, оптимизира и подсигури използването на Интернет, като даде спокойствие на потребителите на продуктите им в свързания свят. Мощните, но лесни за използване софтуер и онлайн услуги на AVG, дават на потребителите пълен контрол над онлайн присъствието им. Чрез избиране на софтуер и услуги от AVG, потребителите могат да станат част от сигурната глобална потребителска общност и да се възползват от взаимните ползи за защита и поддръжка. AVG има над 100 милиона потребители и предлага продуктово портфолио за частни лица, малки и средни фирми, в което са включени Интернет сигурност, оптимизация на производителността на компютрите, онлайн архивиране, мобилна сигурност, защита на личните данни и софтуер за сигурност на семейството.

За Бизнес Софтуер Дистрибутор

Бизнес Софтуер Дистрибутор е дистрибутор на качествен и достъпен софтуер за малки, средни и големи фирми и организации, доставян от водещи световни производители като AVG Technologies, GFI Software, Acronis, Diskeeper Corporation, StarWind Software, I.R.I.S. Group и др. Предлаганите софтуерни решения включват антивирусна защита и сигурност, архивиране и възстановяване на данни, управление и наблюдение на сървъри, компютърни мрежи и бази данни, системни инструменти и др. Бизнес Софтуер Дистрибутор разпространява всички софтуерни продукти, чрез мрежата си от риселъри в цялата страна, като сред крайните потребители на софтуера са производствени и търговски фирми, телекомуникационни компании, банки и застрахователни дружества, министерства, областни и общински администрации и др. За повече информация, моля, посетете сайта им на адрес http://www.bsd.bg/ 

Още новини

RSS виж всички

Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането

Скъпи приятели, на 20.01.2018г. стартира курсът ни "Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането".

ИТ кариера с Open Academy

Кажете "Да" на кариера в ИТ сферата с новото издание на инициативата Open Academy 2018. Ако сте мотивирани и амбициозни, ако имате интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата, Open Academy е правилното решение.

Основи на Софтуерното Тестване

Обучението ще бъде в дневна и/или вечерна форма с обща продължителност от 12 часа. Основи на Софтуерното Тестване е насочен към всички, които желаят да работят и да се развиват в областта на Софтуерното Тестване.

Цялостен Java SE курс

Пакет от 3 курса - "Основи на програмирането", "Въведение в програмирането с Java" и "Java SE 8" на уникална цена от 749* лева вместо регулярните 1365 лева.

С++ за начинаещи

Стартира записване за курс в 2 части - "Основи на програмирането" и "Въведение в програмирането със C++" за начинаещи.

СОФТШОП ЕООД

СОФТШОП ЕООД

Адрес:
София, 1612 ж.к. "Лагера", ул. "Хризантема" 20 Вх. Б
Телефони:
02 955 22 53
0878 220 110