Архитекти и строителни инженери навлизат в ИТ сектора

Дата: 05 Март 2014г.


 5 март 2014г., София. Мусала Софт заедно с CGArt.bg стартира нова инициатива, целяща да предостави информация за различните перспективи в сферата на информационните технологии пред архитекти и строителни инженери. На първата проведена дискусия бяха обсъдени приликите в двата сектора, тенденциите в софтуерната индустрия и възможностите за кариерно развитие в нея.

Един архитект или строителен инженер, завършил или в процес на обучение, има възможност на база натрупаните знания и аналитично мислене да се развие като ИТ специалист и да допълни натрупаните умния в областта на строителството и проектирането. Практиката до момента потвърждава успешната реализация на такива кадри в софтуерната индустрия.

Кое налага навлизането на архитекти и строителни инженери ИТ сектора? До 2015г. страната ни ще има нужда от 3 пъти повече софтуерни специалисти и 2 пъти повече управленски кадри и специалисти по маркетинг и продажби в сектора, стана ясно при представянето на секторния анализ за сектор „Информационни технологии 2013“, изготвен от БАСКОМ и Българската стопанска камара. Само софтуерният бранш, който ежегодно расте с 10%, ще изпита дефицит от над 27 000 незаети работни места през 2015г.

Паралелно на този дефицит проучване на Архитектурния съвет на Европа (АСЕ) от януари 2014 показва, че почти 55% от архитектите текущо оценяват икономическия климат като неблагоприятен за професията им, а едва 21.9% са оптимисти за развитието на сектора. В глобалното проучване участват 4652 заети в сферата на проектирането в държавите от Европа, а песимистичните прогнози в сектора варират между 63% - 53% от 2010г. насам. В сравнение - ИТ и особено софтуерната и BPO (аутсорсинг на бизнес процеси) индустрии са пълна противоположност на средното състояние на българската и световната икономика. В България има недостиг на кадри при нулева безработица за повече от 10г. Недостигът на ИТ специалисти до 2015г. в света ще бъде 4,5 млн., а за Европа - 1 млн.

Още новини

RSS виж всички

Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането

Скъпи приятели, на 20.01.2018г. стартира курсът ни "Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането".

ИТ кариера с Open Academy

Кажете "Да" на кариера в ИТ сферата с новото издание на инициативата Open Academy 2018. Ако сте мотивирани и амбициозни, ако имате интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата, Open Academy е правилното решение.

Основи на Софтуерното Тестване

Обучението ще бъде в дневна и/или вечерна форма с обща продължителност от 12 часа. Основи на Софтуерното Тестване е насочен към всички, които желаят да работят и да се развиват в областта на Софтуерното Тестване.

Цялостен Java SE курс

Пакет от 3 курса - "Основи на програмирането", "Въведение в програмирането с Java" и "Java SE 8" на уникална цена от 749* лева вместо регулярните 1365 лева.

С++ за начинаещи

Стартира записване за курс в 2 части - "Основи на програмирането" и "Въведение в програмирането със C++" за начинаещи.

Мусала Софт

Мусала Софт

Адрес:
бул. Драган Цанков 36, СТЦ Интерпред; 1057 София
Телефони:
+359 2 969 58 21