Бъдещето на успешния бизнес се състои в правилния анализ на „големите данни”

Дата: 06 Юни 2013г.

 5 юни 2013г, София. Единствено точният анализ на „големите данни” би могъл да оптимизира печалбите на бизнеса от близкото бъдеще, сподели Ула Койуковкси, по време на отворена лекция на тема „България на глобалната мобилна карта”, която се проведе днес в София. Финландският експерт говори пред български IT специалисти по покана на технологичния гигант Comptel, специализиран в областта на изграждане и поддържане на мобилен софтуер.
По време на лекцията си, г-жа Койуковски изнесе любопитни факти, свързани с потребителското поведение в глобален мащаб, които показват, че навиците на българските потребители на интернет и мобилни услуги, не се отличават значително от тези на хората в Западна Европа и САЩ. Според тях, 34% от потребителите в глобален мащаб, в това число и у нас, са недоволни от мобилния оператор, който използват. Въпреки това, 60% от потребителите на мобилни услуги, не само, че не намаляват потреблението си, но и използват интернета на мобилните си телефони активно и в извънработно време – по време на вечеря и дори преди да заспят, докато лежат в леглото си. Изключително любопитни са данните, свързани с потребителската мотивация и избора на мобилен оператор. Според тях, 41% от потребителите се влияят от това кой доставчик използват роднините и приятелите им, докато 49% търсят „златната среда” в съотношението цена-качество.

„Изводите, които могат да се направят на база потребителско поведение, са свързани с необходимостта от изучаване на съществуващия вече феномен – „големи данни”( big data). Независимо от това, че той се възприема все още със смесени чувства в глобален мащаб, той е факт, който не бива да се пренебрегва. Нещо повече – ние сме убедени, че именно качественият анализ на „големите данни” много скоро ще се превърне в разковничето на бизнес-успеха на компаниите, не само от телекомуникационния сектор, но и от всички останали сфери. Анализът на „големите данни” ще ни даде възможност за съпоставка, изследване и правилно прогнозиране на поведението на потребителите ни, независимо с какво се занимаваме ние”, категоричен е финландският експерт.
Ула Койуковски е вице-президент на Comptel Communications. Тя има над 20 години опит в сферата на мобилните комуникации. В портфолиото й се нареждат брандове като Nokia и Siemens.

 

 


Comptel е международна компания, специализирана в разработването на мобилен софтуер. Тя е създадена през 1986 година и към момента реализира мобилни услуги за над 290 телекомуникационни компании в над 86 страни. Компанията е отличена със световна награда за иновации в сферата на мобилния софтуер. От три години Comptel поддържа офис и в България, в който към момента работят над 75 висококвалифицирани IT специалисти.

Още новини

RSS виж всички

С++ за начинаещи

Стартира записване за курс в 2 части - "Основи на програмирането" и "Въведение в програмирането със C++" за начинаещи.

Цялостен Java SE курс

Пакет от 3 курса - "Основи на програмирането", "Въведение в програмирането с Java" и "Java SE 8" на уникална цена от 749* лева вместо регулярните 1365 лева.

Основи на Софтуерното Тестване

Обучението ще бъде в дневна и/или вечерна форма с обща продължителност от 12 часа. Основи на Софтуерното Тестване е насочен към всички, които желаят да работят и да се развиват в областта на Софтуерното Тестване

ИТ кариера с Open Academy

Кажете "Да" на кариера в ИТ сферата с новото издание на инициативата Open Academy 2018. Ако сте мотивирани и амбициозни, ако имате интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата, Open Academy е правилното решение.

Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането

Скъпи приятели, на 20.01.2018г. стартира курсът ни "Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането".

Go Green Communications

Go Green Communications

Адрес:
1111 София, ул. "Манастирска" 19, ет. 2, офис 7
Телефони:
+ 359 2 870 60 75
+ 359 2 878 01 91