DataArt разработи блокчейн платформа за електронно гласуване

Дата: 18 Декември 2017г.

 DataArt, международната консултантска компания в областта на технологиите, която проектира, разработва и поддържа индивидуални софтуерни решения, обяви създаването на платформа за електронно гласуване, базирана на блокчейн технологията. Платформата е един от първите по рода си проекти в света, който достига пълна прозрачност на гласуването, като същевременно запазва анонимността на вота.
Новата прокси платформа за електронно гласуване предоставя на държателите на ценни книжа възможност да проследят целия процес на гласуване. Всеки участник вижда къде отива гласът му и дали е преброен правилно. Данните се извличат от системата, чието функциониране е непроменяемо и напълно одитируемо.
Клиентът на този проект е Централният депозитар в Русия (National Settlement Depository (NSD). Системата е разработена от DataArt съвместно с NRM, като изцяло отговаря на изискванията на финансовите регулатори. Тя може да бъде използвана като алтернатива на традиционното гласуване с бюлетини и премахва нуждата от участието на комисия по преброяване.
Следващият етап от разработката на платформата е провеждане на един кръг на гласуване и адаптирането на системата за работа с потребители. Ако резултатите са добри, платформата ще стане отворена и достъпна за депозитари и на други държави.
Основната идея е следната: В нощта на гласуването се издават фиксиран брой токенизирани гласове. Те се разпределят от номиналните държатели и се вкарват в портфейли по сигурен начин. Гласуващите ги изпращат директно към портфейли в системата, наречени „за“, „против“ и „въздържал се“.
Гласуващите участници са правни субекти: регистратори, номинални държатели (банки) и депозитари. Те свързват клиентите си към разпределен регистър за гласуване.
Системата е базирана на блокчейн решението Hyperledger Fabric. Основната особеност на проекта е, че за пръв път DataАrt внедри технологията „доказателство с нулево разгласяване“ в подобен вид платформа. Това предоставя възможност за криптографско удостоверяване верността на личната информация, като се запази поверителността на участниците в гласуването.
„Основното затруднение в този проект беше, че от една страна трябваше да осигурим абсолютна прозрачност за разпределението на гласовете и резултатите. От друга страна нямахме право да показваме временни резултати, тъй като това можеше да повлияе на тези, които все още не бяха гласували. Също така трябваше да осигурим възможност за удостоверяване на ограничените от мрежата данни. В резултат на това разработихме решение, благодарение на което вече е възможно да изпълним тези изисквания, да подобрим значително нивото на надеждност и да опростим процедурата за гласуване“, заяви Денис Баранов, старши консултант, архитект в DataArt Лондон.


За DataArt:
DataArt е международна консултантска компания в областта на технологиите, която проектира, разработва и поддържа индивидуални софтуерни решения, даващи възможност на клиентите да развиват своята дейност. Известни със своите задълбочени познания и отличен технически опит, екипите на DataArt създават нови продукти и модернизират сложни системи в различни сфери като телекомуникациите, финансовата индустрия, здравеопазването, туризма, медиите, хазарт и гейминг, IoT и др.
DataArt е спечелила доверието на някои от водещите световни компании, включително Nasdaq, S&P, oneworld Alliance, Ocado, ArtNet, Betfair и Skyscanner и други. DataArt е организирана като глобална мрежа от компании за технологични услуги, която обединява експертния опит на над 2400 професионалисти в 20 локации в САЩ, Европа и Латинска Америка.

Още новини

RSS виж всички

С++ за начинаещи

Стартира записване за курс в 2 части - "Основи на програмирането" и "Въведение в програмирането със C++" за начинаещи.

Цялостен Java SE курс

Пакет от 3 курса - "Основи на програмирането", "Въведение в програмирането с Java" и "Java SE 8" на уникална цена от 749* лева вместо регулярните 1365 лева.

Основи на Софтуерното Тестване

Обучението ще бъде в дневна и/или вечерна форма с обща продължителност от 12 часа. Основи на Софтуерното Тестване е насочен към всички, които желаят да работят и да се развиват в областта на Софтуерното Тестване

ИТ кариера с Open Academy

Кажете "Да" на кариера в ИТ сферата с новото издание на инициативата Open Academy 2018. Ако сте мотивирани и амбициозни, ако имате интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата, Open Academy е правилното решение.

Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането

Скъпи приятели, на 20.01.2018г. стартира курсът ни "Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането".

DataArt България

DataArt България

Адрес:
bul. Todor Alexandrov 28, Sofia, Bulgaria
Телефони:
0885208849