Две нови бакалавърски програми във Факултета по математика и информатика на ПУ

Дата: 28 Май 2013г.

Бакалавърските програма „Софтуерни технологии и дизайн” и „Бизнес математика” разкрива Факултетът по математика и информатика (ФМИ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, съобщиха от висшето училище.

Специалността „Софтуерни технологии и дизайн” е структурирана така, че да отговори на нарастващото търсене на ИТ специалисти. Ще се изучава в редовна и в задочна форми. Разработването на учебния план се осъществява по проект „Повишаване на качеството на обучение по информатика и ИКТ във ФМИ при ПУ чрез създаване и прилагане на устойчив модел за актуализация на учебните планове и програми, съобразно стратегията на ЕС за растеж „Европа 2020” и изискванията на трудовия пазар”.

Проектът е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Студентите могат да кандидатстват за новата специалност през настоящата кампания и ще се обучават в нея от академичната 2013-2014 година. Единствено при тази бакалавърска програма на ФМИ кандидатстването може да стане и само с оценка от матура по български език. Местата за редовно обучение са 80, а за задочно – 40.

Завършилите специалността ще имат възможност за реализация навсякъде, където софтуерните технологии се използват като инструмент за получаване на практически резултати: в софтуерни фирми, фирми от кино и видео индустрията, рекламни агенции, печатници, в промишлеността, търговията, както и в научно-изследователски групи.

Бакалавърската програма „Бизнес математика” ще се изучава само в редовна форма. Тя ще подготвя експерти с теоретични знания и практически умения при решаването на реални проблеми в света на бизнеса като оценяване на системи за финансови инвестиции, застрахователни програми и бизнес планове, анализ и прогнозиране на стокови и фондови борси. Ще се учи още оптимизация на разходи и управление на кредити, които да са в състояние да прилагат математическия апарат в бизнеса с помощта на най-новите информационни технологии.

Кадрите на специалността ще са подготвени да анализират, прогнозират, моделират и управляват бизнес процеси и явления, да оценяват построените модели и да ги прилагат в банки, застрахователни дружества, в икономиката и търговията, както и в научноизследователски групи.

Приемът за всички бакалавърски специалности във Факултета по математика и информатика е въз основа само на конкурсната оценка - т. е. балът съвпада с конкурсната оценка. За конкурсна се зачита всяка от следните оценки (при наличие на повече от една се взема максималната): а) от конкурсен изпит по математика; б) от конкурсен изпит по информатика; в) от положена матура по математика; г) от националния кръг на олимпиадите по математика, информатика, информационни технологии, математическа лингвистика; д) от регионални състезания на зрелостници (организирани съвместно с ФМИ) по математика, информатика, информационни технологии, математическа лингвистика, формирана по следния начин: І награда – 6; награда – 5,80; IІІ награда – 5,60.

http://fmi.uni-plovdiv.bg/index.jsp?id=1718&ln=1
http://fmi.uni-plovdiv.bg/index.jsp?id=1448&ln=1
 

Още новини

RSS виж всички

С++ за начинаещи

Стартира записване за курс в 2 части - "Основи на програмирането" и "Въведение в програмирането със C++" за начинаещи.

Цялостен Java SE курс

Пакет от 3 курса - "Основи на програмирането", "Въведение в програмирането с Java" и "Java SE 8" на уникална цена от 749* лева вместо регулярните 1365 лева.

Основи на Софтуерното Тестване

Обучението ще бъде в дневна и/или вечерна форма с обща продължителност от 12 часа. Основи на Софтуерното Тестване е насочен към всички, които желаят да работят и да се развиват в областта на Софтуерното Тестване

ИТ кариера с Open Academy

Кажете "Да" на кариера в ИТ сферата с новото издание на инициативата Open Academy 2018. Ако сте мотивирани и амбициозни, ако имате интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата, Open Academy е правилното решение.

Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането

Скъпи приятели, на 20.01.2018г. стартира курсът ни "Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането".

Mega Communication Ltd.

Mega Communication Ltd.

Адрес:
Пловдив 4023, бул. "Освобождение" №3, офис 336
Телефони:
+359 32 993 215
+359 882 82 91 68