Конференция в ПУ „Паисий Хилендарски“ представи приложенията на 3D принтерите

Дата: 15 Май 2014г.

България изостава между 4 и 7 години в сферата на използване на 3D принтирането в сравнение с напредналите държави. В момента най-голям дял в света има САЩ – 38%, следват ги Япония и Германия, съответно с 9,7 и 9,4%. Данните бяха съобщени днес по време на Научно-практическата конференция на тема „3D принтерите срещат бизнеса“, организирана от Офиса за технологичен трансфер към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Тъй като технологията е сравнително нова, има възможност за „догонване“, особено при 3D металното принтиране. Но обикновено проблемите при използване на триизмерния печат са високата цена, липсата на експертизи, както и предпазливостта на предприемачите да инвестират в подобна дейност, обясни ръководителят на Офиса доц. д-р Иван Чалъков. Днес той даде старт на научно-практическите занятия с презентацията си: „3D принтерите като подривна (disruptive) технология. Как да се подготвите за нейното навлизане?“.

В конференцията се включиха и представители на компании производители, като Димо Димов от Solidfill – фирма пионер в търговското разпространение и употреба на 3D принтирането. Той показа приложението на 3D принтирането и възможностите за извършването му в България срещу много по-ниски цени, но с еквивалентно качество и бързо доставяне в страната. Различни дружества и университетски лаборатории представиха своя опит в разглежданата област. Доц. д-р Александър Иванов от Лабораторията по ресурсоспестяващи технологии и бързо прототипиране към Русенския университет „Ангел Кънчев“ показа прототипи, изработени от екипа му, така че присъстващите на конференцията отблизо да се запознаят с работата на триизмерните принтери.

3D принтерът израства като „мутация“ на една високотехнологична, но банална технология – принтирането на текст, припомни доц. Чалъков. Затова и може да се каже, че историята на триизмерния печат започва с раждането на мастилено-струйния принтер през 1976 г.

До 1984 г. тази технология еволюира до принтирането на физически обект, което напълно променя смисъла на печатането, защото представлява изработване на триизмерен обект чрез дигитален модел. Технологията обикновено се използва за проектиране на прототипи, полезни за тестването на продукти за медицината, бижутерията, автомобилното производство, авиацията и др. 3D принтирането е популярно още и като материалодобавно производство или плътно свободно производство. То включва всеки производствен процес, в който частите се изграждат от различни материали – прахови частици, течности или разтопени плътни материали, вместо те да бъдат изрязвани от блокове материал като дърво или метал посредством фрезоване и струговане.

Пробивът е през 2010 г., когато металните 3D принтери започват да конкурират работата на централния процесор, наричан още ЦПУ, който е основната част на електронноизчислителните машини, декодиращи и изпълняващи инструкциите от програмното осигуряване.

Сред интересните факти за триизмерния печат е и първото значимо приложение на новата технология в медицината – през 1999 г., когато първият изкуствен орган е трансплантиран в човешко тяло по време на операция на пикочния мехур. Трансплантираният орган е триизмерен и е изработен от синтетична основа, обвита в клетки на пациента. Посредством същата технология една година по-късно е създаден първият изкуствен функционален бъбрек.

Пионерът в 3D принтирането на модели на самолети е изработен през 2011 г. от инженери от университета в Саутхемптън. Самолетът е изработен за 7 дни и бюджетът му възлиза на 5,000 английски паунда. Той е безпилотен, с автоматично управление. Същата година е изработен и първият триизмерен модел на кола, като идеята ѝ е да бъде икономична, евтина и да не замърсява околната среда.

Конференцията „3D принтерите срещат бизнеса“ се проведе днес, 15 май, от 11:00 до 16:00 часа в зала „КОМПАС“ на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. „Цар Асен“ № 24. Събитието откри ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов. Научно-практическият форум предостави възможности и за бизнес контакти и развитие на нови бизнес-проекти между участниците в нишата на 3D принтирането и новите технологии.

Събитието се организира и проведе в рамките на проект № BG161PO003-1.2.02-0042-C0001 „Изграждане на капацитета за трансфер на технологии в ПУ „Паисий Хилендарски“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.


За повече информация:
Офис за технологичен трансфер (ТТО)
ПУ „Паисий Хилендарски“
гр. Пловдив, ул. „Костаки Пеев“ № 21
тел.: 032 261279032 261279
e-mail: tto@uni-plovdiv.net

 

Още новини

RSS виж всички

Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането

Скъпи приятели, на 20.01.2018г. стартира курсът ни "Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането".

ИТ кариера с Open Academy

Кажете "Да" на кариера в ИТ сферата с новото издание на инициативата Open Academy 2018. Ако сте мотивирани и амбициозни, ако имате интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата, Open Academy е правилното решение.

Основи на Софтуерното Тестване

Обучението ще бъде в дневна и/или вечерна форма с обща продължителност от 12 часа. Основи на Софтуерното Тестване е насочен към всички, които желаят да работят и да се развиват в областта на Софтуерното Тестване.

Цялостен Java SE курс

Пакет от 3 курса - "Основи на програмирането", "Въведение в програмирането с Java" и "Java SE 8" на уникална цена от 749* лева вместо регулярните 1365 лева.

С++ за начинаещи

Стартира записване за курс в 2 части - "Основи на програмирането" и "Въведение в програмирането със C++" за начинаещи.

Mega Communication Ltd.

Mega Communication Ltd.

Адрес:
Пловдив 4023, бул. "Освобождение" №3, офис 336
Телефони:
+359 32 993 215
+359 882 82 91 68