Приложно-програмният интерфейс Vulkan е на разположение от днес с драйвери за Windows, Linux и Android

Дата: 17 Февруари 2016г.

Vulkan, ново поколение интерфейс за приложно програмиране (API), беше лансиран днес с разработени от NVIDIA драйвери за Windows, Linux и Android. Вулкан е адресиран към всички разработчици, които искат по-голям контрол и по-висока производителност върху широк спектър от устройства.

С подкрепата на NVIDIA, новия програмен интерфейс не само дава възможност за разработка на приложения върху множество платформи, но също така и за най-съвременни игри като The Talos Principle.

“Възможността да се играят игри като The Talos Principle в деня, в който се лансира програмния интерфейс е безпрецедентно постижение. Мулти- платформената съвместимост предложена от NVIDIA, както и наличните драйвери за повечето операционни системи, са доказателство за водещата, която NVIDIA изигра за разработването на Vulkan”, каза Джон Педи Jon Peddie- президент на Jon Peddie Research.

Какво е Vulkan?

Vulkan е опростен програмен интерфейс, който позволява на разработчиците директен достъп до графичният процесор за оптимален контрол. Поради опростените си драйвъри, Vulkan е с по- ниска латентност в сравнение с традиционните  OpenGL и Direct3D. Vulkan е първо поколение API, което работи на различни платформи и позволява да се създават приложения за различни компютри, мобилни устройства и вградени системи.

Създателите на Vulkan

Vulkan е разработен от Khronos Group, организация, която обединява множество хардуерни и софтуерни компании, включително NVIDIA с цел създаване на безплатни програмни интерфейси open standard за ускорено възпроизвеждане на динамични медии на различни платформи и устройства.

За кого е предназначен

Vulkan е много полезен инструмент за разработчиците, защото намалява разходите и открива нови пазарни възможности за мултиплатформени приложения. В допълнение, драйверите NVIDIA предназначени за Vulkan са налични за Windows, Linux и Android. За повече информация вижте страницата за драйверите на Vulkan.

Ниската латентност и високата ефективност наVulkan позволяват на разработчиците да добавят повече детайли и специални ефекти в игрите, като същевременно поддържат добри нива на производителност.

NVIDIA осигурява драйвери, които са напълно съвместими с Vulkan за всички графични карти GeForce с архитектура Kepler или Maxwell за Windows (Windows 7 или по-нов) или Linux.

Повече информация относно Vulkan

За повече информация, вижте и пълният списък с виодеоклипове от Vulkan Developer Day или участвайте на GPU Technology Conference в Сан Хосе, Калифорния между 4 и 7 април, където ще има няколко заседания, посветени на Vulkan. 

Още новини

RSS виж всички

Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането

Скъпи приятели, на 20.01.2018г. стартира курсът ни "Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането".

ИТ кариера с Open Academy

Кажете "Да" на кариера в ИТ сферата с новото издание на инициативата Open Academy 2018. Ако сте мотивирани и амбициозни, ако имате интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата, Open Academy е правилното решение.

Основи на Софтуерното Тестване

Обучението ще бъде в дневна и/или вечерна форма с обща продължителност от 12 часа. Основи на Софтуерното Тестване е насочен към всички, които желаят да работят и да се развиват в областта на Софтуерното Тестване.

Цялостен Java SE курс

Пакет от 3 курса - "Основи на програмирането", "Въведение в програмирането с Java" и "Java SE 8" на уникална цена от 749* лева вместо регулярните 1365 лева.

С++ за начинаещи

Стартира записване за курс в 2 части - "Основи на програмирането" и "Въведение в програмирането със C++" за начинаещи.