ScaleFocus: Все повече финансови компании ще прилагат решения за бизнес анализ и прогнози

Дата: 10 Април 2014г.

Все повече организации от финансовия сектор прилагат решения за бизнес анализ и прогнози, за да опознават клиентите си и изграждат лоялност. Все повече мениджъри на банки и застрахователи „слушат” данните, които „говорят” ежедневно. Това наблюдават от ScaleFocus, партньор на IBM. Те представят решения на IBM за бизнес анализи и прогнози[1] на национален форум за финансови организации. Той се провежда днес, 10 април, в столицата.

Системите за бизнес анализи и прогнози (Business Analytics) имат две основни направления.

Първото направление, това са приложенията за бизнес анализ и отчетност (Business Intelligence). Те обработват огромно количество информация за рекордно кратко време и съдействат за вземането на правилни управленски решения. Един от най-големите застрахователи в Словения например успява да намали с 80% времето за събиране и обработване на данни. Софтуерът[2] разкрива скритите предпочитания на застрахованите и пазарните тенденции. Той помага на компанията да разбере по-добре клиентите си и да им предложи различни пакети гражданска отговорност - за тези, които използват колата си по-рядко, за шофиращите с деца и за шофиращите в съседни държави. Така застрахователят намалява внушително броя на фалшивите искове и увеличава броя на новите застраховки.

Второто направление е прогнозният статистически анализ (Predictive Analytics). Той предвижда изхода от прилагането на едно управленско решение, прогнозира вероятния резултат от една кампания или пускането на нов продукт. Чрез Predictive Analytics един от най-големите застрахователи в Унгария успява да извлече бързо и лесно информация от таблици с над 100 милиона реда с данни за клиентите. Чрез същия метод, но с друг софтуер[3], централноевропейска банка в Румъния успява да разбере кой клиент има най-голяма вероятност да си открие сметка или да тегли овърдрафт и му предлага точно това. Резултатът е над 600 хиляди евро нови приходи.

 

„Business Intelligence и Predictive Analytics досега се прилагаха по-често поотделно. Все повече организации обаче във финансовата сфера осъзнават значението им и ги прилагат интегрирано”, отбелязват от ScaleFocus.

 

Почти 7% ръст през 2014 г. очакват за пазара на решения за бизнес анализ и прогнози изследователите от Gartner. Според тях пазарът на Business Analytics ще бъде един от най-бързо развиващите се в ИТ сферата въпреки забавеното глобално икономическо развитие. ИТ разходите във всички сегменти се очаква да отбележат ръст от 2.8%. Експертите подчертават, че организациите ще продължат да използват системи за бизнес анализ и прогнози, тъй като им помагат при вземането на важни оперативни и стратегически решения.

Под business analytics се разбират софтуерни решения за анализиране и прогнозиране на процесите в една организация въз основа на натрупаните от дейността й данни. Те извличат максимална стойност от информацията като я систематизират по определени ключови показатели за ефективност. Тези системи извличат от данните повтарящите се модели и причинно-следствени връзки и помагат на мениджърите на различни нива да вземат правилните решения.

Още новини

RSS виж всички

Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането

Скъпи приятели, на 20.01.2018г. стартира курсът ни "Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането".

ИТ кариера с Open Academy

Кажете "Да" на кариера в ИТ сферата с новото издание на инициативата Open Academy 2018. Ако сте мотивирани и амбициозни, ако имате интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата, Open Academy е правилното решение.

Основи на Софтуерното Тестване

Обучението ще бъде в дневна и/или вечерна форма с обща продължителност от 12 часа. Основи на Софтуерното Тестване е насочен към всички, които желаят да работят и да се развиват в областта на Софтуерното Тестване.

Цялостен Java SE курс

Пакет от 3 курса - "Основи на програмирането", "Въведение в програмирането с Java" и "Java SE 8" на уникална цена от 749* лева вместо регулярните 1365 лева.

С++ за начинаещи

Стартира записване за курс в 2 части - "Основи на програмирането" и "Въведение в програмирането със C++" за начинаещи.