Студенти представят България на световен конкурс с награди за 1 млн. щ.д. Ментори са ScaleFocus

Дата: 31 Май 2013г.

ИТ проект за икономично шофиране ще представи България на най-голямото световно съревнование за технологична разработка на студенти Imagine Cup. Проектът е на отбора на Vertigo, а ментори са ScaleFocus.


Първоначалната идея на проекта е за „асистент” в колата, който да стимулира шофьорите да пестят гориво, да трупат точки за икономично шофиране и срещу тях да получават награди под формата на стоки или услуги. „Асистентът” е от три елемента: софтуерна част, която е приложение за Windows Phone, отделно хардуерна част – bluetooth устройство, което се слага в OBD (on board diagnostics) порта на автомобила, и онлайн портал. „Асистентът” показва на шофьора консумацията на гориво и предлага смяна на предавките. Той води статистика и предоставя съвети за това как да се шофира икономично. „Когато шофьорът влезе в автомобила и пусне приложението, то започва да следи „поведението” на двигателя”, споделят от Vertigo. „В края на пътуването пък шофьорът ще има анализ и статистика за това къде е карал добре, къде греши и какво може да се направи, за да се подобри шофирането му”, допълват от отбора.

По идея на менторите от ScaleFocus, впоследствие към проекта се добавя социален елемент с възможност за комуникация между настоящи и бъдещи собственици на един и същи модел автомобил – обмяна на информация за това колко реално гори той. „Когато човек си купува кола, не знае колко точно гориво ще изразходва тя. Посъветвахме Vertigo да обогятат проекта си с допълнителна възможност – обмяна на информация за реалния разход на гориво между различни шофьори. Така, на базата на мненията на реалните потребители, човек ще знае, преди да си купи нова кола, в каква степен разходът се различава от посочения и най-вече какво да направи така, че да шофира по-екологично”, допълват менторите.

Статистиката за реалния разход на гориво, която приложението ще поддържа, в бъдеще може да се продаде и на производителите, допълват от Vertigo. Данните за това колко консумира една кола производителите обикновено правят в лабораторни, а не в реални условия. Затова момчетата предполагат, че производителите биха се заинтересували.

Проектът за икономично шофиране на Vertigo ще представи страната ни през юли в Санкт Петербург. Българският отбор и неговите ментори се надяват да спечелят една от първите три награди (на стойност $50 000, $10 000 и $5000).

Imagine Cup е най-голямото състезание за иновации за студенти и ученици в света в областта на технологиите. Организира се за 11-та поредна година. През последното десетилетие над 1,65 млн. студенти от целия свят са участвали в него. Тази година наградният фонд е над 1 млн.щ.д.

ScaleFocus е българска компания за ИТ консултантски услуги. Разработва софтуер за клиенти от Европейския съюз и Северна Америка. Подпомагането на техническата реализация на start-up проекти, разработване и модернизация на приложения, включително мобилни, са три от областите, в които компанията е специалист.

Още новини

RSS виж всички

Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането

Скъпи приятели, на 20.01.2018г. стартира курсът ни "Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането".

ИТ кариера с Open Academy

Кажете "Да" на кариера в ИТ сферата с новото издание на инициативата Open Academy 2018. Ако сте мотивирани и амбициозни, ако имате интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата, Open Academy е правилното решение.

Основи на Софтуерното Тестване

Обучението ще бъде в дневна и/или вечерна форма с обща продължителност от 12 часа. Основи на Софтуерното Тестване е насочен към всички, които желаят да работят и да се развиват в областта на Софтуерното Тестване.

Цялостен Java SE курс

Пакет от 3 курса - "Основи на програмирането", "Въведение в програмирането с Java" и "Java SE 8" на уникална цена от 749* лева вместо регулярните 1365 лева.

С++ за начинаещи

Стартира записване за курс в 2 части - "Основи на програмирането" и "Въведение в програмирането със C++" за начинаещи.