Въпроси за чип тунинг

Дата: 25 Октомври 2013г.

За да разберем напълно какво точно е чип тунинг и защо се налага да бъде извършен точно върху нашия автомобил, добре е да имаме някакви познания в областта на колите или по-точно двигателите им. Да, всички знаем, че благодарение на двигателя се движи автомобила, но съвременните автомобилни двигатели имат малко по-сложно устройство, за което е добре да знаем няколко думи.

Изобретените през последните петнайсеттина години автомобилни двигатели се управляват от така наречения автомобилен компютър. Той ръководи процесите там и съответно в цялата кола, от него зависят повечето сериозни повреди или предотвратяването им. Чип тунингът ни засяга дотолкова, доколкото той е в състояние да намали разходите на гориво в двигателя и също така да увеличи мощността му – нещо, което всеки шофьор би желал. По-просто казано чип тунингът всъщност е оптимизация на заводските настройки на автомобилния двигател, на компютъра. Разбира се, мощността се повишава до високи, но безопасни граници, които са строго определени и индивидуални за всеки двигател.

Вероятно бихме се запитали защо тогава още в заводите не произвеждат двигателите достатъчно мощни и икономични, та се налага ние да плащаме за процедури като чип тунинг. Ами, отговорът не е сложен – на първо място заради надеждността. Задачата на автомобило производителите е да ги направят не просто качествени, но и безопасни, гарантирано издръжливи. Промените, направени от чип тунинг, зависят силно от последвалата поддръжка на автомобила - ако производителят направи мощен и икономичен двигател, но шофьорът не поддържа качествено двигателя, могат да настъпят сериозни проблеми.

Втората причина, поради която няма „фабричен” чип тунинг, се базира на маркетингови въпроси, които повечето от нас не вълнуват, а вероятно и не бихме ги разбрали съвсем. Най-общо казано от характеристиките на двигателя зависи застрахователната група, в която ще попадне автомобила ни, макар че в повечето случаи това е и причина производителите да правят чип тунинг, тъй като светът се върти около парите и печалбите.

Не е за пренебрегване и въпросът с екологичните норми. Съвременните автомобилни двигатели трябва да отговарят на доста строги екологични норми, а всички знаем, че повишаването на мощността на двигателя води до отделяне на повече вредни емисии. Затова чип тунингът остава свободен избор за всеки притежател на автомобил.

Освен това повишаването на мощността означава и повишаване на разхода на гориво, затова чип тунинг е специализирана дейност, която се извършва от експерти в областта. По този начин могат да се избегнат много проблеми, от най-нищожни повреди до сериозни такива, които могат да бъдат дори фатални за двигателя на нашия автомобил.

Източник: Genercom

Още новини

RSS виж всички

С++ за начинаещи

Стартира записване за курс в 2 части - "Основи на програмирането" и "Въведение в програмирането със C++" за начинаещи.

Цялостен Java SE курс

Пакет от 3 курса - "Основи на програмирането", "Въведение в програмирането с Java" и "Java SE 8" на уникална цена от 749* лева вместо регулярните 1365 лева.

Основи на Софтуерното Тестване

Обучението ще бъде в дневна и/или вечерна форма с обща продължителност от 12 часа. Основи на Софтуерното Тестване е насочен към всички, които желаят да работят и да се развиват в областта на Софтуерното Тестване

ИТ кариера с Open Academy

Кажете "Да" на кариера в ИТ сферата с новото издание на инициативата Open Academy 2018. Ако сте мотивирани и амбициозни, ако имате интерес и желание за професионално развитие в ИТ сферата, Open Academy е правилното решение.

Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането

Скъпи приятели, на 20.01.2018г. стартира курсът ни "Първи стъпки и Основни концепции в роботиката и програмирането".